Maritzaik

Sokerihuuma

Lasten ja nuorten elintapojen muutos näkyy hälyttävästi kasvana ylipainona. Vuonna 2000 oli Lopen      8 ja 9 luokkalaisista 11,5 % ylipainoisia. Vuonna 2013 oli ylipainoisia 20 %. Ero on merkittävä. Tutkimus tehtiin Hausjärvi, Hyvinkää, Loppi, Riihimäki akselilla. Kaikilla paikkakunnilla oli ylipainoisten määrä noussut, Lopella eniten. Tilannetta ei paranna yhtään se että, valmisteveroalennus astui voimaan tammikuussa. Onko Suomella varaa kasvattaa tällaista sukupolvea joka on altis lukemattomille sairauksille ennekuin ehtivät täysi-ikäisiksi. Sokeri on kaikille haitallista, mutta vaikuttaa oleellisesti lasten ja nuorten ruokailutottumuksiin, lisää ylipainoa ja on haitallista suun ja hampaiden terveydelle. THL:n tutkimuspäälikkö Satu Männistö ehdottaa jo kuukauden tulosten perusteella, terveysperustaista vero. Kristillisdemokraatit ottivat jo eduskuntavaalikampanjassaa 2015, kantaa makeisveron vaihtamista sokeriveroksi. Asia otettiin uudelleenesille viime syksynä. Kielteisten terveysvaikutusten lisäksi nykyisestä makeisverosta luopumisella, menetetään tänä vuonna 100 miljoonaa euroa verotuloa. Terveysperusteisen sokeriveron avulla, veropohjaa voidaan laajentaa ja silloin saataisiin noin 300 miljoonaa euroa verotuottoa. Meidän tulisi viestittää meidän lapsille ja nuorille, mikä on terveellistä ja mikä ei. Koulussa tätä opetetaan jo, mutta silti käytännössä makeisista tehdään entistä edullisempia ja helposti saatavissa. Eikö sen pitäisi olla toisinpäin, mikä haitallista terveydelle ja yhteiskunnalle, on myös kalliimpaa ja vaikeammin saatavissa, koska se tuo myös kuluja. Ja se mikä on terveellistä ja hyödyllistä, edullista ja käden ulottuvilla. Kulutustottumuksien muuttaminen toiseen suuntaan on haastavaa ja kestää  pitkään, sitä suuremmalla syyllä se täytyisi tehdä mahdollisimman pian. Jälkikäteisvaikutukset tulevat olemaan kalliita, ja sillä välin pahoinvointi lisääntyy. Koulut yrittävät panostaa enemmän liikuntaan, ja Loppi onkin saanut aluehallintovirastolta erityisavustusta Liikkuva koulu-ohjelman kehittämis hankkeelle 2016/2017. Mutta tämä yksin ei riitä, jos syömme silti väärin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Jotakin hyvääkin on saatu aikaan. Eikös taannoin onnistuttu pitkän kinaamisen jälkeen poistamaan koulujen auloista karkkiautomaatit?

Kuinkas paljon muuten Lopella viljellään sokerijuurikasta.

Perunan syönti kun kuulema vähenee koko ajan.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Tässä lihavuusepidemiassa on jotain selvittämätöntä ja kummallista. Miksi se on vasta nyt? Kyllä 80-luvullakin koululaiset mässytti karkkia kaiket välitunnit ja liikkumisellakaan en menisi kehumaan. Miksei silloin vielä lihottu?

Asiaa pitäisi tutkia kunnolla. Stressi, koko ajan on line -olo ja kiire? Silloin 80-luvulla ei sentään vielä kännykät häirinneet milloin tahansa ihmisiä... Keinotekoiset makeutusaineet, jotka huijaavat elimistöä: maku ja sisältö ristiriidassa,jolloin makean ja sen vaikutusten, kylläisyyden, yhteys menee luonnottomaksi...
Huonolaatuiset teollisuusrasvat?
Kemikaalit, hormonit ympäristöstä ja juomavedestä?
Ja mitenkäs lapset syö entistä enemmän sokeria, kun nyt joka tuutista toitotetaan, että sokeri on myrkkyä ja rasvat hyvästä. En usko, että syövät sen enempää kuin ennenkään. Monessa perheessä lapsetkin on vähähiilihydraattisen ruokavalion piirissä ja ei kun lihotaan... todella outoa.

Käyttäjän Maritzaik kuva
Maritza Äikää

Monella asialla on osuutta lihavuuteen, mutta mikään muu ei ole niin selvä kuin sokeri. 80-luvulla eines/sokeri ruuat eivät olleet jokapäiväisiä, eikä limut ja karkit. Ei silloin ollut tapana mennä koulun jälkeen kauppaan ja ostaa karkkia ja limsoja 5-10€, joka päivä.
Hiilihydraatit eivät sen sijaan olekkaan pahasta vaikka niin väitettään, enemmänkin kyse on siitä kuinka paljon niitä syödään, kun se tarkoitettu energiaksi. Jos ei sit liiku, ni kyl se lihottaa, koska se muuttuu rasvaksi.
Ja se että on vähähiilidydraattisella ruokavaliolla ja sit mässää kaikkea muuta, ei tule koskaan toimimaan eikä kroppa voi todellakaan hyvin, vaikka kuinka niin yritettäis väittää.
Kaikkea pitäisi syödä, kohtuudella. Sokeri on valitettavasti piilossa joka paikassa, että suurin osa ihmisistä eivät tiedä kuinka paljon sitä pistää suuhunsa.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#2

Hyvä kommentti .

---
>...Keinotekoiset makeutusaineet, jotka huijaavat elimistöä: maku ja sisältö ristiriidassa,jolloin makean ja sen vaikutusten, kylläisyyden, yhteys menee luonnottomaksi...

Tuo saa ajattelemaan.

Hormoneita minäkin pelkään. Niitä voi tulla lihasta ja kasvatuskaloista ym.
Lasten pituuskasvu on lisääntynyt ym
Eläimille annettavat antibiootit?

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Ja vielä virukset? Eikös joidenkin lihavuustutkijoiden mukaan lihavuudessa ole kyse elimistön tulehdustilasta?
Entä suoliston huonot ja hyvät bakteerit? Suomessa ainakin syödään liian vähän esim. hapankaalia.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Hapankaali on kova sana. Täällä Virossa sitä myydään paljon.

Käyttäjän Maritzaik kuva
Maritza Äikää

Juu, on se tulehdustilakin joskus. Sydän ja verisuonisairauksissa on kyse siitä että verisuonien pinta on "raastettu" rikki. Sokeri toimii kuin santapaperi joka raastaa sisäpuolen, jolloin verisuonien sisäpuolelle kerääntyy kaikkea roskaa, kalkkia, rasvaa jne, joista tulee tukkeumia jne. Ilman sokerin raastamista, nämä aineet normaalisti menisivät läpi. Sokeria on tungettu joka paikkaan nykyään. Ruuassa sitä on aivan liikaa, ja monet eivät edes tiedä miltä puhdas ruoka maistuu.

Toimituksen poiminnat